tirsdag 8. oktober 2013

Kjenner du hevekurvene?

Strengt talt er det vel ingen som trenger hevekurver, men det er utrolig kjekt og bake m de da :) Samme hvor mye man snur og vender på det, så er gjærbakst favoritten min, og i dag var jeg så heldig at jeg skulle lage matpakke for en venn, og siden jeg i tillegg har lovt en annen venn en deltaljert beskrivelse med bilder for hvordan man bruker hevekurven, så ble det to fluer i en smekk, - og jeg fikk en god lunsj i tillegg :)



Kurvene må fuktes med vann før de skal brukes.  Deretter strøs de med litt mel som ristes rundt hele kurven.  Desto jevnere melet blir fordelt, desto finere blir det ferdige resultatet.



Oppskriften min er nokså enkel, men her kan man jo bruke den oppskriften man selv vil. Erfaringsmessig så har jeg funnet ut at ca 1 dl vann pr kurv er en passe stor deig, men det er mulig og bake større brød også.  Steketiden justeres etter størrelsen på brødet.



Nå brødene er ferdig etterhevet, så hvelves de med forsiktighet over på stekeplaten.  Det er nok den eneste prosessen som kan være litt vanskelig, men sitter brødet fast i kurven, - da har du nok brukt for lite mel, og så vet du det til neste gang.  Brød blir det uansett, men de får ikke det samme fine mønsteret om det ikke er nok mel dessverre.



Nystekte og med tydelige striper etter kurvene :)  Sånn vil jeg helst at de skal være, men det var ett brød som satt nokså godt fast i kurva i dag, så det mangler nok de omtalte stripene....



En ciabatta er alt for mye mat for meg, men det er en grei matpakke om du skal lage det, og det går jo veldig greit og dele den når den er ferdig påsmurt.  Jeg laget en omelett m ost og stekte litt bacon, og sammen med noen friske salatblader pluss ost med chili og sursøt saus som jeg brukte i steden for smør, så ble det en god smaksopplevelse selv om jeg kun skar to tynne skiver til min egen lunsj, og når jeg la de sammen som denne, så fikk jeg litt av alt likevel :)



Om dette frister, så er det i alle fall vær for gjærbakst på nordvestlandet i dag, og mat må vi jo ha samme hvilket vær det er :)  Ciabattaer kan selvfølgelig fryses, og jeg syns de er like gode etter ett opphold i fryseren.  Godt følge til supper og salater er det også, og siden lyst brød ikke brukes så ofte i hverdagen i No1, så er det greit at det finnes små brød som passer til oss to i fryseren.
Vel bekomme :) 

2 kommentarer:

Mariann sa...

Nam , det så godt ut ja:)

Malys krok sa...

Nei disse kjenner jeg ikke, men ser at du får lekre brød.
Flinke du!
Samtidig vil også jeg gratulere datteren med 30 åra dagen! Ser at dere har koset dere!

I går satt jeg lenge på sykehuset og ventet på røntgen av et skadet håndledd, var heldigvis ikke brudd.
Ha det godt! -Margit-